Nieuws

Nieuws rondom btw – oktober 2024

Op deze pagina vindt u een overzicht van het btw-nieuws van oktober 2024.

Opheffing verlaagd tarief vanaf 1 januari 2026

Het kabinet heeft voorgesteld om het verlaagde btw-tarief voor onder andere culturele goederen en diensten, logies, boeken en sport per 1 januari 2026 af te schaffen. In een aantal gevallen blijft het verlaagde tarief van toepassing: toegang tot attractieparken, dier-, speel- en siertuinen en bioscopen en het gelegenheid geven tot kamperen.

In de praktijk zal dat voor de nodige vragen zorgen. Het ‘gelegenheid geven tot kamperen’ zal wel onder het verlaagde tarief vallen. Een camping kan dus zowel prestaties hebben met het lage tarief als het hoge tarief. Het verhuren van een staanplaats voor een tent is bijvoorbeeld belast met het lage tarief. Maar het verhuren van een vakantiewoning is belast met het hoge tarief. ga daarom op tijd na of de afschaffing van het verlaagde tarief invloed zal heeft op uw praktijk.

Om te voorkomen dat ondernemers door middel van vooruitbetalingen het verlaagde tarief toepassen voor prestaties na 1 januari 2026 komt er een overgangsregeling. Daarnaast zijn er ook nog geen uitspraken gedaan over tegoedbonnen, ook wel single purpose vouchers genoemd. De btw op deze single purpose vouchers is namelijk al verschuldigd op het moment dat die worden afgegeven. Op dat moment staat namelijk al vast hoe deze tegoedbon gebruikt zal worden. Als tegoedbonnen worden uitgegeven vóór 1 januari 2026, dan lijkt voor nu dat het verlaagde tarief nog steeds van toepassing is.

Recente ontwikkelingen bij de fiscale eenheid omzetbelasting

In juli heeft het Hof van Justitie in een arrest gewezen op de fiscale eenheid omzetbelasting. In dat arrest heeft het Hof van Justitie bevestigd dat leden binnen een fiscale eenheid omzetbelasting geen btw-belastbare prestaties aan elkaar kunnen verrichten. De leden van een fiscale eenheid omzetbelasting worden voor de omzetbelasting namelijk gezien als één belastingplichtige. In de Nederlandse praktijk werd hier al van uitgegaan en wijzigt er dus niets.

Daarnaast heeft de advocaat-generaal zich verdiept in het begrip financiële verwevenheid. Financiële verwevenheid is één van de voorwaarden om een fiscale eenheid voor de omzetbelasting te vormen. Tot nu toe volgt uit rechtspraak dat een meerderheid van de aandelen nodig is om te kunnen stellen dat sprake is van financiële verwevenheid.

De advocaat-generaal geeft nu aan dat de eis van een meerderheid van de aandelen te streng is. Hij geeft aan dat niet de meerderheid van de aandelen doorslaggevend is, maar de mate waarin de stem van de aandeelhouder de doorslag geeft. Als de aandeelhouder zijn wil kan opleggen aan de vennootschap, zou dat volgens de advocaat-generaal voldoende moeten zijn om te voldoen aan de financiële verwevenheid.

Voor nu is het dus wachten of de Hoge Raad met het standpunt van de advocaat-generaal meegaat. Als dat zo is, zal dit gevolgen hebben voor de Nederlandse praktijk, omdat deze tot nu toe uitgaat van de strengere eis.

De grensoverschrijdende KOR per 1 januari 2025

Als een ondernemer in Nederland een omzet van niet meer dan 20.000 euro heeft en zich aanmeldt voor de KOR, mag hij een vrijstelling toepassen op de omzet. De btw op kosten is dan niet aftrekbaar.

Met ingang van 1 januari 2025 wordt het mogelijk om de KOR over de landgrenzen toe te passen (hierna de EU-KOR). De EU-KOR kan interessant zijn voor ondernemers die presteren aan afnemers zonder recht op aftrek. Om mee te doen met de EU-KOR mag de jaaromzet van de onderneming in de gehele Europese Unie niet meer bedragen dan 100.000 euro én mag de omzet van de onderneming niet de lokale omzetdrempel overschrijden (dit kan per land verschillen).

Een btw-ondernemer kan ervoor kiezen in welke landen hij zich wil aanmelden voor de EU-KOR.

Als de EU-KOR is toegepast, hoeft u geen btw in rekening te brengen. Er bestaat dan ook geen recht op aftrek van de voorbelasting. In de EU-landen hoeft geen btw-aangifte gedaan te worden. Wel moet u per kwartaal een opgaaf kwartaalomzet met een overzicht van de omzet in de hele EU bij de Nederlandse Belastingdienst indienen.

Dit kan van belang zijn voor kleine ondernemers die ook zaken doen in het buitenland waardoor ze daar btw verschuldigd zijn. Dus als u bijvoorbeeld een schilder bent en een opdracht heeft in een huis in België, dan moet u Belgische btw in rekening brengen. Als u zich aanmeldt voor de EU-KOR in België, dan hoeft u dat niet meer.

Wijzigingen KOR vanaf 1 januari 2025

Met ingang van 1 januari 2025 veranderen de regels van de nationale KOR. Op dit moment geldt een verplichte deelnameperiode van 3 jaar, maar per 1 januari 2025 kan een ondernemer zich op elk moment afmelden van de KOR.

Ook het opnieuw aanmelden voor de KOR kan sneller. Vanaf 1 januari 2025 is de uitsluitingsperiode enkel nog de rest van het kalenderjaar waarin de ondernemer is afgemeld en het kalenderjaar daarop.

Enkele andere aanpassingen zijn dat het aan- of afmelden enkel mogelijk is via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Webinar: Fiscale kansen binnen de Werk­kosten­regeling (WKR)
Hoe maak je optimaal gebruik van de WKR?
Webinar | 14 nov. 2024
Webinar: fiscale kansen binnen de Werk­kosten­regeling (WKR)
Gratis webinar vol praktische tips!
Bedankt!
Uw inschrijving betekenen veel voor ons.
Don't miss out on the latest Industry news
You are Subscribed!