Blog

Margeregeling btw: wat is het en hoe past u het toe?

U heeft er misschien al eens van gehoord: de margeregeling. Dit betekent dat u de btw berekent over uw winstmarge in plaats van over de omzet. Dus over het verschil tussen de verkoop- en inkoopprijs van verkochte goederen. U betaalt dan minder btw én hoeft geen btw af te dragen als u verlies maakt. Wanneer komt u voor de margeregeling voor btw in aanmerking? En hoe past u het correct toe? Wij vertellen u er alles over.

Wat is de margeregeling?

De margeregeling is een speciale regeling van de omzetbelasting voor verkopers van gebruikte goederen. De margeregeling houdt in dat u de btw berekent over uw winstmarge. Dus over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van uw margegoederen.

  • Bij een positieve winstmarge betaalt u btw over de totale winstmarge.
  • Bij een negatieve winstmarge betaalt u geen btw, maar krijgt u ook geen btw terug. U vult dan nul euro als omzet en als omzetbelasting in bij de btw-aangifte.

De margeregeling verschilt van de normale btw-regeling. Normaal gesproken betaalt u btw over de omzet. Bij de margeregeling berekent u de btw over de winstmarge.

Voorbeeld

U koopt een product in voor 900 euro en verkoopt het voor 1.000 euro. In de gewone regeling moet u 174 euro btw afdragen (21/121 x 1.000 euro). Bij toepassing van de margeregeling draagt u 17 euro af (21/121 x 100 euro).

Voor welke goederen geldt de margeregeling?

De margeregeling is alleen van toepassing op gebruikte goederen die u zonder btw heeft ingekocht. Dit geldt voor:

  • tweedehands producten, zoals tweedehands kleding of tweedehands boeken;
  • goederen die u van particulieren koopt, ongeacht of ze zijn gebruikt;
  • gebruikte producten die u als margegoederen inkoopt van ondernemers.

Ook kunst, antiek en verzamelobjecten die u zonder btw invoert, vallen soms onder de margeregeling. Daarnaast geldt deze regeling voor margegoederen die u in andere EU-landen inkoopt of die u aan mensen uit andere EU-landen verkoopt.

Voorwaarden margeregeling

Het is niet verplicht om de margeregeling te gebruiken. U mag daar zelf over beslissen als u aan de voorwaarden voldoet. Dit zijn de voorwaarden om de margeregeling te mogen toepassen:

  • U bent een handelaar of ‘wederverkoper’ van margegoederen. Over hoe dit zit, loopt op dit moment een procedure bij de Hoge Raad. Volgens de Belastingdienst moet u hiervoor regelmatig handelen in tweedehands goederen. Maar volgens het Gerechtshof is het voldoende als u de goederen heeft ingekocht met het oog op verkoop.
  • U koopt deze goederen in bij particulieren of bij ondernemers die zelf geen btw mogen aftrekken, bijvoorbeeld omdat ze zelf de margeregeling toepassen.

Daarnaast is er voor handelaars in kunstvoorwerpen, antiek of verzamelobjecten de mogelijkheid om de margeregeling ruimer toe te passen. De margeregeling geldt dan ook voor:

  • de doorverkoop van kunstvoorwerpen die u onder het verlaagde btw-tarief hebt gekocht van de kunstenaar.
  • de doorverkoop van kunst, antiek of verzamelobjecten die u uit een niet-EU-land hebt ingevoerd.

Van deze ruimere margeregeling kunt u alleen gebruikmaken als de Belastingdienst u hiervoor toestemming geeft. Deze regeling komt te vervallen per 1 januari 2025!

Wat zijn de voor- en nadelen?

De margeregeling heeft als voordeel dat u minder btw betaalt. Een nadeel van de margeregeling is dat u meer administratieve verplichtingen heeft. Het vraagt de nodige kennis en het kost tijd om de regeling correct toe te passen.

Hoe past u de margeregeling toe?

Bij de margeregeling berekent u btw over de winstmarge. De 21 procent btw telt u niet bij de winstmarge op, maar zit erbij inbegrepen. Als u de margeregeling gebruikt, zijn er twee methodes om de btw te berekenen. U moet één van deze methodes kiezen:

  1. De globalisatieregeling: btw berekenen over de totale winst per tijdvak.
  2. De individuele methode: btw berekenen per product.

De globalisatieregeling heeft als voordeel dat u het verlies op een product kunt verrekenen met de winst op een ander product. Ook kunt u de verliezen in een bepaald jaar meenemen naar een volgend jaar.

Let op: voor sommige producten is de globalisatiemethode verplicht. Dat geldt voor onder andere vervoersmiddelen, meubels, kleding en elektrische apparaten. Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht van de producten waarvoor dit geldt.

Administratie bij de margeregeling voor btw

Gebruikt u de margeregeling voor btw? Dan is het volgende belangrijk om bij uw btw-administratie rekening mee te houden:

  • Vermeld margegoederen apart in uw administratie.
  • Vermeld bij de margeregeling geen btw op de factuur voor de klant. Zet op de factuur wel ‘bijzondere regeling – gebruikte goederen’.
  • Maak een inkoopverklaring voor inkopen van 500 euro of hoger waarover u geen btw betaalt. Dit hoeft overigens niet als de leverancier u al een factuur stuurt.
  • Houd bij de individuele methode een aparte administratie bij voor inkopen en voor verkopen.

Vragen over de margeregeling of over uw administratie? Wij helpen u graag

De administratie correct bijhouden én fiscaal voordelige keuzes maken, heeft vaak heel wat voeten in de aarde. Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies over uw administratie? Neem dan contact op. Onze btw-adviseurs helpen u graag verder.

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82