Blog

Mantelzorgwoning en belasting: de belangrijkste aandachtspunten

Het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin van uw eigen woning kan een uitstekende oplossing zijn bij de zorg voor een naaste. Hierbij zijn wel enkele fiscale aandachtspunten waar u rekening mee moet houden. In dit artikel vindt u de belangrijkste punten.

Vergunning mantelzorgwoning

Allereerst is het belangrijk om te weten dat u in sommige gemeenten een vergunning nodig heeft voor de bouw van een mantelzorgwoning. Voor de gevolgen in de inkomstenbelasting is de datum van de vergunning niet leidend. De fiscale gevolgen zijn niet afhankelijk van wanneer de vergunning is verleend. Ook andere feiten en omstandigheden spelen een rol.

Onroerende of roerende zaak?

Een mantelzorgwoning kan kwalificeren als een onroerende zaak of als een roerende zaak. Dit hangt af van de situatie:

  • Onroerende zaak: Een mantelzorgwoning wordt als onroerend beschouwd als deze duurzaam met de grond is verbonden. Dit betekent dat de woning niet eenvoudig verplaatst kan worden zonder schade aan te richten. Voorbeelden hiervan zijn woningen die op een fundering staan en aangesloten zijn op nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit. In dit geval kan de mantelzorgwoning eventueel als eigen woning voor de bewoner worden aangemerkt. Een recht van opstal is dan noodzakelijk.
  • Roerende zaak: Een mantelzorgwoning wordt als roerend beschouwd als deze niet duurzaam met de grond is verbonden en verplaatsbaar is. Dit betekent dat de woning eenvoudig verplaatst kan worden zonder schade aan te richten. Voorbeelden hiervan zijn mobiele woningen of prefab units die op een tijdelijke basis worden geplaatst. In dit geval is de mantelwoning niet belast bij de bewoner van de mantelzorgwoning, maar moet mogelijk wel huur worden berekend.

Het vestigen van recht van opstal

Als de mantelzorgwoning kan worden aangemerkt als onroerende zaak raden wij aan om een recht van opstal op de grond te laten vestigen. Dit recht zorgt ervoor dat de mantelzorgwoning (het eigendom van de opstal) en de grond waarop de mantelzorgwoning staat, gescheiden blijven. Zonder recht van opstal is de onroerende mantelzorgwoning namelijk automatisch eigendom van de eigenaar van de grond.

Splitsing van de waarde van uw eigen woning

Als u de mantelzorgwoning op het terrein van uw eigen woning plaatst, kan dit gevolgen hebben voor uw eigen woningregeling. De waarde van uw woning moet dan worden gesplitst tussen twee delen (box 1 en box 3). Dit komt omdat een deel van woning (de mantelzorgwoning) niet meer bij uw hoofdverblijf hoort en daarom anders moet worden gewaardeerd.

Hoe vindt de splitsing plaats?

De splitsing van de waarde kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Taxatierapport: Een taxateur kan de waarde van uw woning en de mantelzorgwoning afzonderlijk bepalen.
  • Verdeling van het aantal m² grond: U kunt de waarde ook splitsen op basis van het aantal vierkante meters dat de mantelzorgwoning inneemt vergeleken met de totale grondoppervlakte.

Gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek

Het plaatsen van een mantelzorgwoning (zowel roerend als onroerend) kan ook gevolgen hebben voor uw hypotheekrenteaftrek. Omdat uw eigen woningperceel wordt gesplitst, kan dit invloed hebben op de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Bij een splitsing van de eigen woning ontstaat er namelijk een fictieve vervreemding voor de inkomstenbelasting, terwijl er in werkelijkheid niets wordt verkocht. Dit betekent dat u mogelijk minder hypotheekrente kunt aftrekken als eigenwoningrente. U heeft mogelijk wel recht op een renteaftrek in box 3. 

Conclusie

Het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin van uw eigen woning brengt diverse fiscale aandachtspunten met zich mee. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, zodat u weet waar u aan toe bent. Wilt u advies over de fiscale gevolgen van het plaatsen van een mantelzorgwoning of heeft u hulp nodig bij het indienen van de aangifte inkomstenbelasting in het jaar van aanschaf van de mantelzorgwoning? Neem dan contact met ons op. Onze belastingadviseurs denken graag met u mee!

Elise van den Breevaart

010 2921870