Gevolgen Brexit voor de handel met Engeland, Schotland of Wales
Op dit moment gelden nog de Europese Regels als goederen of diensten worden geleverd aan een ondernemer in Engeland, Schotland of Wales. Er is dan sprake van een intracommunautaire prestatie. Na het einde van de overgangsperiode zullen de EU-regels voor grensoverschrijdende leveringen niet meer van toepassing zijn.
Gevolgen bij verkoop goederen:
- Bij verkoop aan ondernemers in Engeland, Schotland of Wales is na de Brexit sprake van export. Hierdoor moet een aangifte ten uitvoer gedaan worden bij de Nederlandse Douane.
- Bij verkoop aan particulieren is ook sprake van export. Voor pakketjes die vanuit de EU naar het UK gaan, met een waarde tot GBP 135, komt volgens de Britse overheid een online portaal beschikbaar waarin de in het UK verschuldigde btw-bedrag kan worden aangegeven en betaald. Bij pakketjes met een waarde van GBP 135 of meer wordt de btw van de ontvangers in het UK geheven.
Gevolgen bij inkoop goederen:
- Als goederen worden ingekocht bij een leverancier in het UK en worden vervoerd naar Nederland, dan is sprake van import. Er moet bij de Nederlandse Douane een aangifte ten invoer worden ingediend, waarbij de EU-invoerrechten en import-btw moeten worden betaald.
Gevolgen bij levering diensten:
- Diensten aan ondernemers in Engeland, Schotland of Wales zijn daar belast. De ondernemer vermeldt geen btw op de factuur maar de woorden ‘VAT Out of Scope’.
- Diensten aan particulieren in Engeland, Schotland of Wales zijn belast in Nederland, hier zijn echter wel uitzonderingen op.
Gevolgen bij inkoop diensten:
- Door de Nederlandse ondernemer afgenomen diensten zijn belast in Nederland en aan te geven bij vraag 4a van de btw-aangifte, tenzij het gaat om een dienst waarvoor een uitzondering geldt, zoals een dienst met betrekking tot onroerende zaken.
Gevolgen Brexit voor de handel met Noord-Ierland
Noord-Ierland blijft onderdeel van het douanegebied van de EU. Dit houdt in dat er geen douaneformaliteiten en procedures gelden voor het vervoer van goederen tussen de EU en Noord-Ierland. De huidige regels blijven gelden voor zendingen van en naar Noord-Ierland.
Nu actie nemen?
Het einde van de overgangsperiode komt langzaam dichtbij. Handelt u met een van de landen die binnenkort geen deel meer uitmaken van de EU? Of heeft u in 2020 kosten gemaakt in een van deze landen? Dan kan het voor u verstandig zijn om nu al actie te ondernemen, mogelijke actiepunten zijn:
- Vóór 1 januari 2021 btw terugvragen uit deze landen;
- EORI-nummer voor douaneformaliteiten aanvragen;
- art. 23-vergunning aanvragen om import-btw uit te stellen tot uw reguliere aangifte;
- Benodigde vergunningen in kaart brengen.
Wilt u de impact van de Brexit op uw onderneming in kaart brengen? Of wilt u weten welke acties u nog moet ondernemen vóór 1 januari 2021? Neem dan contact op met een van onze btw-adviseurs.
Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief!