Blog

Dropshipping en belasting betalen in Nederland. Hoe zit het precies?

Webshops maken steeds vaker gebruik van het dropshippingmodel. Dropshipping houdt in dat een webshop zelf geen fysieke voorraad heeft. In plaats daarvan geeft de webshop haar leverancier de opdracht om het product direct naar de klant te sturen. Het is een eenvoudige manier van het starten van een webshop zonder de risico’s en kosten van voorraadbeheer. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van dropshipping voor de belasting?

Dropshipping en de btw

Wat de gevolgen zijn voor de btw is erg afhankelijk van uw afspraken met de leverancier, de locatie van de goederen en de locatie van uw afnemer. De volgende situatie kan zich voordoen: de webshop heeft een Nederlandse particulier die een bestelling doet in de webshop. De webshop geeft haar Chinese leverancier de opdracht om de goederen naar de Nederlandse particulier te verzenden. De Chinese leverancier geeft aan een lokale postdienst in Nederland de opdracht om de invoer te verzorgen. De invoer wordt dus niet gedaan door de webshop of door de Chinese leverancier. In dat geval wordt de btw gevorderd door de lokale postdienst van de Nederlandse particulier. Als Nederlandse webshop bent u dan geen btw verschuldigd.

In de praktijk is het goed denkbaar dat er andere afspraken zijn gemaakt. Zo kan de webshop verantwoordelijk zijn voor de invoer of juist de Chinese leverancier. Als webshop kunt u klanten hebben in Nederland, binnen Europa of juist daarbuiten. De gevolgen voor de btw verschillen per situatie. Het is daarom belangrijk om eerst goed zichtbaar te hebben wat de afspraken zijn, hoe de feitelijke goederenstroom gaat en wie verantwoordelijk is voor wat. Pas dan kunnen we uw situatie naast de btw wet- en regelgeving leggen. In bepaalde situaties is het namelijk zo dat er geen btw wordt geheven, omdat de levering buiten de reikwijdte van de btw valt. In andere situaties is dat niet zo en valt de levering wel onder de Nederlandse btw. Het is dus belangrijk om dit goed in kaart te brengen om eventuele naheffingen van de Nederlandse belastingdienst of die in andere landen te voorkomen.

Dropshipping en de inkomstenbelasting

Als u een webshop exploiteert voldoet u mogelijk aan de voorwaarden van ondernemerschap voor de inkomstenbelasting. Als u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, dan moet u inkomstenbelasting betalen over uw omzet, minus de kosten. Het is dus belangrijk dat u als webshop een goede administratie hebt om de jaarlijkse winst te bepalen. In de inkomstenbelasting kunt u ook recht hebben op fiscale aftrekposten als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze fiscale aftrekposten komen nog in mindering op uw winst en daarover wordt inkomstenbelasting geheven.

In de praktijk zien we dat de resultaten van dropshipping erg kunnen schommelen. Als u in een jaar veel winst maakt, dan moet u vaak ook veel inkomstenbelasting betalen. Als de aangifte inkomstenbelasting niet vóór 1 mei is ingediend, dan begint er belastingrente te lopen over de verschuldigde inkomstenbelasting. Om belastingrente te voorkomen is het verstandig om op tijd een voorlopige aangifte in te dienen om de verschuldigde inkomstenbelasting alvast te voldoen.

Laat u adviseren over belasting en dropshipping

Het is van groot belang om op tijd professioneel belastingadvies in te winnen. Neem contact op met een adviseur om uw specifieke situatie met betrekking tot btw en inkomstenbelasting te bespreken. Analyseer de afspraken met uw leverancier, de goederenstroom en de locatie van uw klanten.

De specialisten van Schipper Accountants kijken samen met u naar de gevolgen voor de btw. Neem hiervoor contact op met uw aanspreekpunt bij Schipper Accountants. Wij kunnen helaas geen advies geven aan ondernemers zonder voorafgaande klant- en opdrachtacceptatie. Relaties van ons kantoor kunnen uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen.

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500