Blog

CSRD: aan welke regels moet u voldoen?

De CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) geldt vanaf 1 januari 2025 ook voor grote bv’s en nv’s. Grote, beursgenoteerde bedrijven vielen al vanaf 2024 onder deze richtlijn. De richtlijn brengt belangrijke verplichtingen met zich mee op het gebied van duurzaamheidsrapportage. In dit artikel leest u wat van ondernemers en HR wordt verwacht én wat CSRD u oplevert.

De CSRD heeft als doel dat ondernemingen transparanter worden over hun impact op mens, milieu en maatschappij. Dit gaat verder dan alleen voldoen aan wet- en regelgeving; het biedt bedrijven ook kansen om zich te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Investeerders, klanten en andere stakeholders hechten steeds meer waarde aan inzicht in duurzame bedrijfsvoering. Bedrijven die hier proactief mee aan de slag gaan, kunnen hier dan ook commercieel voordeel uit halen.

Waarom is de CSRD belangrijk?

De CSRD is onderdeel van de Europese Green Deal. Dit is een ambitieus plan van de Europese Unie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Transparantie speelt hierin een cruciale rol. Bedrijven moeten niet alleen rapporteren over hun eigen duurzaamheidsprestaties, maar ook over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Dit betekent dat bedrijven onder de CSRD verplicht zijn om gegevens te verzamelen, analyseren en rapporteren volgens strikte richtlijnen.

Een belangrijk doel van de CSRD-richtlijn is om investeerders beter inzicht te geven in de duurzaamheidsprestaties van bedrijven. Hierdoor kunnen zij duurzamere keuzes maken bij hun investeringsbeslissingen. Tegelijkertijd stimuleert de CSRD bedrijven om zelf duurzamere keuzes te maken, omdat zij hierover jaarlijks verantwoording moeten afleggen.

Voor wie geldt de CSRD?

De verplichting gold in 2024 al voor grote, beursgenoteerde ondernemingen. Vanaf 2025 en 2026 moeten ook grote en middelgrote bv’s en nv’s zich aan de richtlijn houden. Zelfs als uw mkb-onderneming niet direct onder de richtlijn valt, kan het zijn dat u indirect gegevens moet aanleveren aan klanten of partners die wel onder deze richtlijn vallen.

Rapportageplicht is gestart op/start op Voor wie?
1 januari 2024 Grote organisaties van openbaar belang [1] met meer dan 500 werknemers (organisaties voor wie de NFD al gold)
1 januari 2025 Grote bv’s en nv’s [2]
1 januari 2026 Middelgrote en kleine beursvennootschappen [3]
1 januari 2028 Bepaalde niet EU-ondernemingen

 

[1] Organisaties van openbaar belang zoals banken, verzekeraars en beursvennootschappen.

[2] Een grote nv of bv is onder de CSRD een organisatie die aan tenminste twee van de volgende drie criteria (2024) voldoet:

  • een balanstotaal van meer dan 25 miljoen
  • een netto- omzet van meer dan 50 miljoen
  • op jaarbasis gemiddeld 250 werknemers of meer

[3] Een middelgrote en kleine beursvennootschap is onder de CSRD een organisatie die aan tenminste twee van de volgende drie criteria voldoet:

  • een balanstotaal van 7,5 miljoen tot 25 miljoen (voor middelgrote organisaties) of een balanstotaal van 450.000 euro tot 7,5 miljoen (voor kleine organisaties)
  • een netto-omzet van 15 miljoen tot 50 miljoen (voor middelgrote organisaties) of een netto-omzet van 900.000 euro tot 15 miljoen (voor kleine organisaties)
  • op jaarbasis gemiddeld 50 tot 250 werknemers (voor middelgrote organisaties) of 10 tot 50 werknemers (voor kleine organisaties)

Bedrijven die onder de CSRD vallen, moeten rapporteren over drie belangrijke thema’s: milieu (Environment), sociaal (Social) en bestuur (Governance) – ook wel ESG genoemd. Deze thema’s worden verder uitgewerkt in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze standaarden zorgen ervoor dat bedrijven op een uniforme manier rapporteren, zodat de informatie transparant en vergelijkbaar is.

Wat vraagt de CSRD van uw organisatie?

De duurzaamheidsrapportage is gebaseerd op drie hoofdthema’s: milieu (Environment), sociaal (Social) en bestuur (Governance). Een belangrijk principe binnen de CSRD is dubbele materialiteit. Dit betekent dat u zowel moet rapporteren over de impact van uw organisatie op de wereld (van binnen naar buiten) als over de invloed van duurzaamheidsrisico’s op uw bedrijfsvoering (van buiten naar binnen).

Dit vereist een gestructureerde aanpak. U moet niet alleen inzicht hebben in uw eigen processen, maar ook in die van uw leveranciers en andere ketenpartners. Dit betekent dat gegevensverzameling en -analyse een belangrijk onderdeel worden van uw bedrijfsvoering. Het is verstandig om hiervoor samen te werken met experts die ervaring hebben met duurzaamheidsrapportage en de CSRD.

De rol van HR

Voor HR betekent de CSRD vooral meer focus op thema’s zoals arbeidsvoorwaarden, gelijke behandeling, diversiteit en inclusie. Veel van deze informatie is al beschikbaar in personeelsdossiers, cao-afspraken of medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Toch vraagt de CSRD om nauwkeurige data en betrouwbare systemen. Dit kan betekenen dat er extra acties nodig zijn om de kwaliteit van uw data te waarborgen.

De CSRD biedt ook kansen voor HR. Transparantie over zaken als gelijke beloning, opleidingsmogelijkheden en medewerkerstevredenheid kan bijdragen aan een positief werkgeversimago. Dit kan helpen om talent aan te trekken en te behouden in een competitieve arbeidsmarkt.

Hoe bereidt u zich voor op de CSRD?

De voorbereiding op de CSRD begint met een grondige analyse van uw huidige processen en systemen. Welke gegevens heeft u al beschikbaar en welke gegevens ontbreken nog? Daarnaast is het belangrijk om te investeren in systemen die de juiste gegevens kunnen verzamelen en analyseren.

Het opstellen van een duurzaamheidsrapport vereist samenwerking tussen verschillende afdelingen, waaronder HR, finance en operations. Een integrale aanpak is hierbij cruciaal. Daarnaast is het in veel gevallen verstandig om externe expertise in te schakelen om ervoor te zorgen dat uw rapportage voldoet aan alle wettelijke eisen.

Wat kan Schipper Accountants voor u betekenen?

CSRD kan complex lijken, maar met de juiste begeleiding wordt het een kans om uw onderneming sterker en transparanter te maken. De drie thema’s binnen CSRD, Environment (E), Social (S) en Governance, raken veel onderdelen van uw onderneming. Laat u bij het maken van duurzame keuzes informeren door onze experts. Wij denken graag met u mee! Neem vrijblijvend contact met ons op.