De herwaardering landbouwgrond is precies zo’n onderwerp dat alleen in de agro speelt. Het houdt de gemoederen al jarenlang bezig. Dick en Johan begeleiden al jaren herwaarderingen. Tijdens een fiscaal agro-overleg met collega-accountantskantoren en de belastingdienst werd de urgentie opnieuw duidelijk. Reden daarvoor is onder andere het rapport van de Rekenkamer waarin gesteld wordt dat de landbouwvrijstelling geen enkel doel dient. “Dit is relevant voor alle grondgebonden agro-bedrijven”, vertelt Dick. “Of je nu actief bent in de akkerbouw, fruitteelt, boomkwekerij of sierteelt; als sprake is van eigen grond is het vrijwel altijd interessant om de grond nu te herwaarderen om grote fiscale aanslagen in de toekomst te voorkomen.”
Waar gaat herwaardering landbouwgrond over?
Bij de herwaardering landbouwgrond, wordt de boekwaarde van de landbouwgrond verhoogd tot de marktwaarde van de grond bij agrarische bestemming. Omdat de landbouwvrijstelling kan worden toegepast, is de waardestijging van landbouwgrond onbelast. Dick: “De praktijk bij veel landbouwbedrijven is dat de grond wordt overgedragen van de ene generatie op de volgende. Die prijs kan flink oplopen, want de grondprijzen stijgen. Zolang echter de grond als landbouwgrond wordt gebruikt, hoeft over een eventuele verkoopwinst geen belasting te worden afgedragen. Dit is de zogeheten landbouwvrijstelling. Nu er echter steeds meer stemmen opgaan om deze vrijstelling af te schaffen, is het zaak om nu alle regelingen te benutten om de waarde feitelijk belastingvrij op te hogen. Wie dit doet, bespaart zich op een later moment een forse, belaste winst op de grondprijs en daarmee een forse belastingaanslag.”
Herwaardering landbouwgrond dus, maar hoe?
Herwaarderen is dus het advies van Dick en Johan. Maar wél volgens de regels. “Zomaar herwaarderen is niet toegestaan”, legt Johan uit. “Er moet een omstandigheid zijn, waardoor herwaarderen aan de orde kan komen. Die omstandigheden zijn binnen een familiebedrijf vaak ruimschoots voor handen. Mogelijke omstandigheden zijn bijvoorbeeld het verschuiven van de winstaandelen binnen de maatschap of de toetreding van een zoon of dochter tot de maatschap. In sommige situaties is het zelfs mogelijk een bv te laten toetreden tot de maatschap of vof.”
Zodra de nieuwe waarde is vastgesteld, is het natuurlijk belangrijk dat alles op de juiste manier wordt verwerkt. Ook dat regelen Dick en Johan. “We zorgen ervoor dat de juiste waarde in de boeken komt en regelen de belastingaangifte, waarbij we nadrukkelijk de landbouwvrijstelling claimen. Vanzelfsprekend passen we ook de maatschapsakte aan, zodat alles op de juiste manier is vastgelegd.”
Ook erf en ondergrond herwaarderen
De kennis en kunde die op dit gebied bij Schipper Accountants aanwezig is, biedt meerwaarde. Zeker als sprake is van ingewikkelde zaken, zoals grond met pachtersvoordeel erop. “Ook erf en ondergrond kunnen op deze manier zonder problemen onbelast worden geherwaardeerd. Wel is het belangrijk om alert te zijn in bijzondere situaties, zoals het genoemde pachtersvoordeel of als sprake is van een herinvesteringsreserve.”
Nú aan de slag
De constructie zoals beschreven betaalt zich vooral uit als op enig moment de landbouwvrijstelling komt te vervallen. Het gat tussen de boekwaarde en de verkoopwaarde is daarmee namelijk onbelast verkleind en daarmee wordt de belastbare winst op termijn ook verkleind. Los van dit toekomstige voordeel ziet Johan ook een voordeel voor agro-bedrijven die financiering nodig hebben. “Een herwaardering landbouwgrond betekent tevens een forse stijging van het eigen vermogen. Dat is gunstig voor het verkrijgen van een financiering.” Dick komt vaak genoeg bij agro-ondernemers over de vloer om ook de bezwaren te kennen, namelijk dat herwaardering ongunstig zou zijn voor de opvolgers. “Die gedachte is wellicht logisch, maar gaat niet op. In geval van een bedrijfsoverdracht wordt altijd gerekend met de werkelijke waarde. Daar verandert deze herwaardering niets aan. Maar omdat de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten toegepast kunnen worden, wordt er over die waarde niet of nauwelijks belasting geheven. Echter ook die regeling staat onder druk. Om die reden zeggen wij, maak er nu werk van! Nu zijn alle regelingen nog zodanig gunstig, dat dit onbelast kan. Wat de toekomst brengt is ongewis, maar zeker is dat de regelingen minder riant zullen worden.”
Meer weten?
Heeft u hulp nodig of wilt u een herwaardering landbouwgrond uit laten voeren? Neem dan contact op met onze agro-adviseurs.